A Gapa Borászat 2014-es indulás óta két fogalom köré szervezi tevékenységét: a hagyomány tisztelete és az élet szeretete.

A hagyomány tisztelete nem ájtatos merevség, hanem a lényeg megértése, alkalmazkodás és az érték életképességének örökítése. A GAPA ennek szellemében a két birtokán: Balatonfüreden a Száka-hegy délnyugati lejtőin és Tokaj-Hegyalján a Szegi Várhegy keleti oldalán, a Huza dűlőben is a kultúrtáj újraélesztését hajtotta végre. A nevezett történelmi borvidékek két, igen jó képességű területén indította újra a szőlőtermesztést az ott klasszikus szőlő fajtákkal, így a Száka-hegyen kékfrankossal, olaszrizlinggel és furminttal, a Szegi-várhegyen furminttal, és későbbi telepítéssel hárslevelűvel, sárga muskotállyal, kövér szőlővel.

Szokás mondani, hogy a szőlő-termesztés és a borkészítés – így egyben – több mint „egyszerű” mezőgazdasági munka, hiszen a terroir beszéltetése, a nagyot küzdő tőke megszólaltatása és az időjárás, a nap, a szél és az eső erőinek befogása együtt valami különleges összhangzat palackba töltését teszi lehetővé az értő ember számára. Nem véletlen ezért, hogy évezredek óta a bor egyedülállóan mozgatja meg az ember érzékeit és képzeletét. A GAPA borászatot férfiak, apák indították, így szükségszerűen a szeretetteljes képzettársításokhoz női nevek párosulnak rendre, amelyek mögött asszony és leány gyermekek lénye sejlik. A tokaji édes borok viselik a Diana nevet, akár kései szüret, akár édes szamorodni, a tokaji száraz furmint Dália, a balatonfüredi kékfrankos Viola, a tokaji gyöngyözőbor Flóris, kivétel csak a tokaji 6 puttonyos aszú és olaszrizling és furmint házasítás, a Száka Cuvée.

SZEGI-VÁRHEGY: A Bodrog és Bodrog-zug felett északnyugaton magasodik a Szegi-várhegy, a tetején kopár plató, ahol a fokozottan védett növényzet alatt egy hajdanvolt kisebb vár, lakótorony és azt körülölelő sánc kő maradványai látszanak. A GAPA birtok a keleti oldalán a Huza dűlő újratelepítésével jött létre. A birtok tetején, az erdő alatt mandulás, a szőlő alján pedig a Bodrogba futó, magának 12 méter mély árkot ásó vízfolyás. A zempléni hegyek hűvösebb szelei és az északra forduló hegyoldal biztosítja, hogy a területen szépen megélnek a hagyományos tokaji fehér fajták, mint a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály és a kövérszőlő. A vizek közelsége pedig üzem-biztosan segítik a jó aszúsodást. A GAPA hegyaljai borászata Bodrogkeresztúr főutcáján, a Kossuth utca 95. szám alatt található egy szépen felújított tágas parasztportán, ahol a borászati terek mellett a kert végében panorámás kóstoltató teraszok, a pince előterében tágas poharazó és ház utcafrontján vendég apartmanok várják a betérőket. 

A jelenlegi ültetvényen furmintból készítünk borokat. Szinte valamennyi szakirodalom megegyezik abban, hogy a fajta eredete Magyarország, ezen belül is a Tokaji borvidék. Az első említésében ugyan találhatóak eltérések, 1571-es és 1623-as dátumokkal jegyzik a borvidéken. A furmintról nemzetközi szinten is elismerően szólnak, mint az egyik legkiválóbb magyar fajtáról, hiszen nagyon sokrétű és változatosan kiváló borokat lehet készíteni belőle. Magas savak mellett viszonylag testes borokat produkál, száraz boroknál a semleges stílusának köszönhetően kiválóan bemutatja a termőterületet. Édes borok esetében pedig a botritisz hatására rendkívül komplex aszúborok alapját adhatja. Ezért bátran tudunk játszani, itt készül a száraz gyöngyöző borunk (Floris), a száraz reduktív borunk (Dália) és a száraz szamorodni, tovább az édes boraink Diana néven, így a kései szüretelésű reduktív vagy más érvjáratokban a hordót is látó édes szamorodni, végezetül a 6 puttonyos aszú.

SZÁKA-HEGY: A Balatonfüred feletti hegyvonulatot észak-nyugati oldalon zárja a Száka-hegy (271 méter). A Száka név még a Pannonia provincia korából ered, jelesül latinul Saxa – értsd – sziklák jelentéssel. Érdekesség, hogy a római megjelenésével olyan népszerű és eredményes volt a bortermelés Pannoniában, hogy Domitianus császár (51-96) az itáliai borpiac védelme érdekében behozatali korlátozást és a szőlő területek csökkentését rendelte el Pannoniában, amit csak Probus császár (232–282) ellen rendelete hatálytalanított. Valóban, a „Szikla-hegy”, a Száka-hegy ma is igen vékony termő talajjal rendelkezik viszont a mészkő sziklák nagyon szép térformákat adnak ki, és a hajdani Pannon-tenger üledékéből számos fosszília fellelhető.

A Száka-hegy délnyugati, igen meredek lejtőjén található a rizling, furmint és kékfrankos ültetvény, amely mellett gyümölcsös és mandulás is található. Nincs mit szépíteni, szélnek, napnak erősen kitett terület ez, így a töredezett mészkövön igen küzdelmes a növénynek is, nem csak az azzal dolgozó embernek. De ettől válik valósággá: minnél jobban a szenved a tőke, annál mélyebb a karaktere a bornak. Ezen a területen terem egyrészt a kékfrankos, amely igazi dunántúli klasszikus, hiszen üde és gyümölcsös, amelyet szépen egészít ki a hordós érlelés, amely mélységet és gazdag fűszerességet ad a bornak, ebből lesz a Viola. A régiek receptje szerint a rizlinget furminttal készítjük, ahogy azt már vegyes telepítéssel az 1800-as évektől tették. A rizling feszes savgerinccel és a termőhely, terrior hű bemutatásával egészíti ki a furmint gyümölcsösségét, ebből lesz évről évre a Száka Cuveé.

Projekt adatai

Projekt címe: GAPA Borászat
Projekt azonosítószáma: 1835024234
Kedvezményezett: GAPA Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.
Helyszín: Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 95. 452 hrsz.
Összköltség: 127 464 076 Ft
Támogatás összege: 55 782 121 Ft
Támogatás mértéke: 50%
A projekt kezdete: 2017.11.01.
A projekt várható befejezése: 2020.06.30.
Közreműködő szervezet: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal / Magyar Államkincstár

Projekt leírása

A projektről röviden: A projekt során építésre és eszközbeszerzésre kerül sor. A fejlesztés során szőlő feldolgozáshoz szükséges helyiségek, pince felújítás, infrastruktúra kialakítás valósul meg. Kiemelt figyelmet kapott a megújuló energiák alkalmazása (hőszivattyú és fotovoltaikus rendszer).

A projekt részletei: A projekt során építésre és eszközbeszerzésre kerül sor. A fejlesztés során szőlő feldolgozáshoz szükséges helyiségek, pince felújítás, infrastruktúra (kerítés, parkoló) kialakítás valósul meg. Kiemelt figyelmet kapott a megújuló energiák alkalmazása (hőszivattyú és fotovoltaikus rendszer).Eszközbeszerzés: 20 db 220 literes Kádár hordó (kocsánytalan tölgyből, 6 sor tűzi-horganyzott abronccsal ), 1 db pneumatikus zárt rendszerű szőlőprés (1200 literes, cefre: 1650-2250 kg, erjesztett 2250-3750 kg, 5 előre rögzített programmal), 1 db bogyózó-zúzó (inox, 6-8 tonna/óra, állítható fordulattal, csigás káddal), 2 db Schneider szivattyú (rozsdamentes acél, fokozatmentes sebességállítással, 0,5-5,3 m3/óra),1 db Zambelli szivattyú (150hl/óra, 3,5 bar nyomású, Garolla csatlakozásokkal), 1 db Spadoni Kappa lapszűrő (40×40 cm, 30 lapos, váltókamrával, hosszabbítóval, rozsdamentes, gőz csatlakozással), 1 db Barrigue hordó mosó (rozsdamentes, 180 bar, 4,6 m2 szűrőfelülettel), 20 db Sagarte palacktároló (galvanizált, 588 db palacktárolás, rozsdamentes, 1200x920x1020mm), 200 db szüretelő láda (600x400x240mm, min. 30 kg kapacitással, egymásba csúsztathatók), 1 db komplett technológiai hűtőegység VinPilot Valve szabályozó szelepekkel, 8 db VinPilot tartály vezérlő, 2 db 25 hl és 6 db 15 hl-es fehérbor erjesztő tartály (rozsdamentes lemez, álló hengeres), 1 db magas nyomású mosó (kompakt, 500l/óra vízszállítással).