A Száka-hegy a Balatonfüred feletti hegyvonulat legnyugatibb tagja a maga 271 méteres magasságával. A Száka név eredetére a legvalószínűbb elmélet, hogy a hegy birtokosa XI-XII. századi régészeti bizonyítékok szerint egy Száka nevű család volt. A Száka-hegy déli, nyugati és keleti lejtőin a középkortól bizonyítottan szőlő- és gyümölcs-művelés folyt, a feljegyzések szerint a töredezett mészköves, meredek ültetétvényekről igen jó minőségű bort állítottak elő. A  második világháború után az elaprózott kis zártkerti birtokokon folyamatosan szorult vissza szőlő-termelés, számos terület elvadult, fordulatot jelentett, hogy a 2010-es években újrakezdődött a szőlő- és gyümölcs-ültetvények telepítése immár a bakművelés helyett korszerű kordonos műveléssel.   

A Száka-hegy északi lejtőit mindig is egybefüggő tölgyes erdők, lejjebb legelők borították, amely több száz hektáros területet birkanyájak legeltetésével tartottak karban egészen a 1980-as évekig.

A Gál család 1974 óta bír Száka-hegy nyugati lejtőjén szőlőbirtokkal. 2021-ben régi terv vált valóra, mikor a hegy tetején természetes és épített teraszokkal, sétányokkal és kilátóval kialakításra került 6 hektáron – amelyből 2  hektár a magterület – a GAPA Terasz és Parkerdő annak érdekében, hogy a kivételes kilátás, a hangulatos szép tölgyes mind többek számára élvezhető legyen.

Impresszum

ÁSZF